16 Desember: Hvorfor skal julen være noe fint?

Desember er en veldig rar måned for meg. Det er en måned med mange gjøremål og jeg føler også at det er veldig mange forventninger i desember. Det skal være en koselig måned der man skal kose seg, men jeg tror ikke jeg er den eneste som kjenner på desember som bare en masete måned. I år er en veldig annerledes desember for min del. Jeg bor for meg selv og deler hverdagen med Christopher. Så desembermåneden har helt klart vært noe helt annet i år. Jeg syns fortsatt at desember kan være krevende og spesielt når vi nærmer oss julen, men likevel klarer jeg og ha det fint, og det er veldig godt å kjenne på.

Julen er en vanskelig tid for mange og det tror jeg handler veldig mye om alle forventninger man tror alle andre har til en i julen. Jeg kjenne ihvertfall veldig på at det er en forventning til at alt skal være bra i julen. At det ikke er rom for å ha litt tøffe tanker og følelser. Men sannheten er jo egentlig at det er like lov som alle andre dager, men det sies alt for lite høyt.

Det er ikke rart at mange syns det er vanskelig med julen. For forventninger bygges opp mer og mer hvert eneste år. Alt som kommer ut på medier er den perfekte familiefeiringen og alle de gode og fine stundene. Det er laget et bilde av hvordan julen skal være, og det er mange her ute som ikke har denne julen som framstilles. Det snakkes om at folk syns høytider er vanskelig, men det å dele noe mer enn det skjer ikke ofte. Det er bare juletradisjoner, juleglede, dyre gaver, familietid, god middag og fine stunder. Men det er nok av folk som sitter alene julaften, folk som ikke har familie og folk som bare syns hele julen er dritt, men kan ikke snakke om det. Må heller bare late som alt er bra.

Jeg har kjent på mange vonde følelser både i desember og juletiden. Jeg har følt meg ensom, vært sint på meg selv og har aldri klart å nyte julen. I år blir det litt annerledes for i år føler jeg meg ikke alene. Jeg har Christopher og gleder meg til å skape en jul med han og jentene. I år skal vi også ha 4 timer med jentene på julaften noe som vi helt klart ser veldig fram til. I år blir det jul på meg også, noe jeg ikke har følt på mange år.

Men selv om jeg gleder meg til å feire med jentene og Christopher er fortsatt desember en mye mer krevende tid for meg. Jeg kjenner at jeg må jobbe mye mer med tanker og følelser enn andre måneder. Jeg gleder meg som sagt til jul, men gruer meg også veldig. Jeg kjenner helt klart på presset om forventningene. Forventningene ligger nok mest hos meg, men det å legge det fra seg er veldig krevende. Jeg vet at jeg kommer til å møte på vanskelig situasjoner i julen. Blant annet når jentene skal reise og vi skal fortsette og feire jule med resten av familien. Jeg føler helt klart at det da ikke er rom for å være trist, nedfor eller kjenne på vanskelig tenker og følelser, og det blir veldig lett å ta på en maske. Men jeg jobber med å forberede meg godt til julen, men samtidig syns jeg det er viktig å fortelle folk at det er lov å syns at julen er et evig mas, full av forventninger. Det er lov å syns at julen er krevende. Husk at de største forventningene kommer fra deg selv, selv om det ikke føles sånn. Prøv å senk skuldrene og pust, og la følelsene som kommer få komme. Det er plass til alle følelser selv om det er jul. Det fins også hjelp der ute så trenger du noen å snakke med fins det nummere du kan kontakte.


"Hjelp er tilgjengelig 24 timer i døgnet" - Mental Helse

Tlf: 116 123

Liker