Det å bli beltelagt

I psykiatrien er det noen tvangsmidler som brukes, og jeg har selv opplevd å bli belte-lagt i belte-seng. Men hva vil det egentlig si å bli belte-lagt? Hvordan er det for pasienten? Hvorfor blir man belte-lagt dette er noe jeg tenkte å skrive litt om idag. Mange har sikker sett belte legging på film eller serier på tv eller andre streaming tjenester. Og mange ser kanskje for seg at det er sånn det er i virkeligheten også, og på mange måter så er det heller ikke så ulikt, men samtidig brukes det veldig lite i psykiatrien.

Jeg har ligget i belter flere ganger, og kan jo si at det ikke er noe særlig å legges i belter. Men igjen så er det ikke det som dem gjør mest av. Det er siste utvei, og for å gjøre behandlingen mot meg på best mulig måte. Jeg husker egentlig ikke så veldig mye av belte-leggingen. Jeg husker bare tiden jeg ligger i belter etter jeg har kommet "til meg selv" igjen. Noen ganger kan pasienter havne i anfall, enten det er disosierende eller Psykotiske anfall. Du klarer kanskje ikke egentlig å se det rundt deg og hva du selv gjør. Det kan å være mange andre grunner om du "mister" kontrollen over deg selv f.eks. Kanskje er du til fare for deg selv, eller også i noen tilfeller for andre. På en akuttpost bruker dem belte seng, men det brukes ikke ofte, og det er alltid siste utvei. Noen ganger når folk havner i sånne faser i livet kan ting ta tid. Det kan være vanskelig for personalet og holde deg nede fordi du får krefter du ikke egentlig viste du hadde.

Hvis du er utagerende mot deg selv eller personalet og dem ikke klarer å holde kontroll på situasjonen kan dem fatte et tvang vedtak på belte legging. Det vil si at dem legger deg i belter. Det kan skje hvis personalet ikke klarer å holde kontroll over situasjonen,, eller at dem må holde og bruke makt i så lang tid at det er mer skånsomt for pasienten at du legges i belter. Da festes bein, armer og kropp til en seng med reimer og låser. Dette høres kanskje brutalt ut, men noen ganger er dette nødvendig for å hjelpe pasienten. Pasienten vil ikke i det tidspunktet skjønne at dette er til det beste. Og noen kan vil kjenne på at dette er veldig traumatiserende. For det å legges i belter er på ingen måte en god følelse.

Jeg kan ikke snakke for alle andre, men jeg kan snakke for meg selv. Jeg har ligget i belter flere ganger, og det rett og slett fordi jeg ikke har hatt kontrollen selv, og det har på godt så lenge at det er bedre for både meg og personalet at jeg legges i belter. Det å holdes er også en stor påkjenning for kroppen og det er ikke alltid lett for personalet å gjøre dette på en riktig måte. Og det er da belte seng komme inn. Da låser dem armer, bein og kropp til en seng med reimer og låser, og der ligger du til du har gjenvunnet kontrollen over deg selv igjen. Da er det ikke mye du får gjort, men det gjør at ting er mer skånsomt, og gjør at jeg som pasient kanskje ikke får like mye vondt, og mindre merker etter holding. Det vil også da være enklere for personalet og holde kontrollen over meg. Mang er kanskje ikke enig i det å bli lagt i belter, men mange er glade for det i ettertid fordi dem ser at dem ikke var istand til å ha kontrollen selv, og fikk hjelp til nettopp det å ha kontroll. Og det er flere som takker personalet i ettertid, fordi dem valgte å gjøre dette.

Det å havne i en sånn situasjon kan skje hvem som helst. Det kan skje naboen din, deg selv, fastlegen din, kongen osv. Det å havne på feil bane i livet kan skje den beste, og det skal ikke være noen man skammer seg over. Det kan skje hvem som helst, og du er fortsatt den samme personene som du alltid har vært selv om du får en vanskelig hverdag og forholde deg til i løpet av livet. Og mye tvangs vedtak høres kanskje brutale ut men det er til pasientens beste. Og ingen skal trenge å skamme seg fordi dem møter på veggen. Det kan skje den beste og sånn er livet.


Liker