Det ble ingen julaften på meg


Julen er en travel og stressende tid på året, men også en veldig koselig tid på året for mange. Men julen er også en sårbar tid, en vanskelig tid for mange og dette er det mange som glemmer. Noen sitter kanskje alene, noen har vanskelig for å kose seg i julen og noen syns bare det å komme seg igjennom julen er vanskelig. Julen min i år ble aldri noen jul. Julen 2020 eksisterer ikke for meg.

Etter jeg mistet omsorgen for barna har julen egentlig bare vært en vondt greie. Det er en tid der familien samles og koser seg, men for meg samles ikke familien. Jeg mangler to barn som masser om å få åpne julegaver, to jenter som vil finne klær å pynte seg med selv, to jenter som våkner grytidlig fordi de er spent på om nissen har vært der med julegaver og om nissen har lagt igjen en julestrømpe fylt med godis.

Som sagt tidligere ble det ikke noe jul på meg i år. Julen ble bare en vondt og ensom opplevelse. Julestemningen kom aldri og jo nærmere julaften jeg kom jo vanskeligere ble det å forholde seg til tid og sted. Det var ingenting jeg klarte og se fram til etterhvert, noe som endte med innleggelse på lukket akutt psykiatrisk avdeling. Så min julaften ble tilbrakt her inne. Inne på et rom i en seng, der tankene løp fritt. Det var på ingen måte dette jeg ønsket for julaften. Og det ble aldri noen julaften på meg heller.

Jeg velger å skrive om dette fordi jeg vet at jeg er ikke den eneste som har vanskeligheter med julen. Jeg er ikke den eneste som syns høytider er vanskelig å forholde seg til. Det er på mange måter en typer forventning til at du skal være glad og fornøyd i julen. Men det er ikke sånn for alle. For mange flere enn vi kan tenke oss så er dette den vanskeligste tiden på året. Den tiden du føler du må være glad og fornøyd selv om du ikke klarer å være glad og fornøyd. Mange kjenner kanskje på et press. Jeg gjør ihvertfall det, og jeg tror ikke jeg er alene.

Julen kommer hvert år, og hvert år håper jeg julen blir bedre og bedre for meg har det heller gått andre veien. Men å ligge innlagt på en lukket akutt avdeling julaften er ihvertfall ikke noe å rope hurra for. Du blir enda mer ensom, enda mer trist og enda mer sårbar. Men en ting jeg ønsker å si og meddele til alle dere ute er at det er greit og ikke ha et godt forhold til julen. Det er lov å syns julen er vanskelig. Men hold håpet oppe for kanskje neste år blir bedre.

Liker