Jeg bruker rullestol

Akkurat det med rullestol er noe jeg vil legge frem i sosiale medier. Nettopp fordi det er veldig vanskelig å sette seg ned i en rullestol i offentligheten idag. Du får blikk i alle kanter. Jeg er en rullestol bruker av og til. Og det høres sikkert ganske rart ut, men det er sant. Jeg bruker ikke rullestol hjemme og på butikken. Jeg bruker ikke rullestol om jeg skal til legen heller.

Jeg har et behov for å bruke rullestol om jeg skal på kjøpesenter, lange turer eller skal ut og jeg vet det blir mye belastning for beina. Jeg trenger rullestolen fordi kroppen min blir veldig sliten og beina blir både vonde og vanskelig å få med seg. Det virker kanskje rart for folk rundt at jeg sitter i rullestol. Noen vil som kjenner meg kanskje tenke: "hvorfor sitter hun i rullestol, hun kan jo gå". Men sannheten er faktisk sånn at det er ikke alle som sitter i rullestol pga en amputert fot eller som er lam fra livet og ned. Det fins så mange grunner til å bruke rullestol, og grunner du kanskje ikke vet om. Men jeg syns alle rullestolbrukere uansett grunn er utrolig sterke og tøffe. 

Tenk på de som må sitte i rullestol dag ut og dag inn. De drar ut på ting. De bryr seg ikke, eller de viser det ihvertfall ikke. Og de må bare godta at livet er sånn. Og det står det virkelig respekt av. For jeg som har fått rullestol, og kjenner på den følelsen det er å sette seg ned i en rullestol syns det er utrolig hvordan heltids rullestolbrukere klarer å godta det. For det er ikke alltid like lett. Så det er stor respekt av rullestolbrukere.

Det kan være så utrolig mye grunner til å sitte i rullestol. Noen må sitte i rullestol hele tiden, mens noen må bruke det som avlastning. Jeg har aldri hatt behov for rullestol i barndommen min, men i en alder av ca.18 år fikk jeg brått en vurdering som sa at jeg skulle begynne med noe som heter transport rullestol. Det er en rullestol som jeg skal bruke når jeg er ute på ting og vet det kan bli en lang dag eller mye gåing. Men er det bare å sette seg ned i en rullestol og late som ingenting?

Det er det så langt ifra. Det er utrolig vanskelig å vende seg til å bruke en rullestol. Og jeg syns det er ekstremt vanskelig å sette meg ned i den fordi jeg klarer å gå. Jeg sitter ikke i rullestolen fordi jeg ikke klarer å gå, men fordi kroppen min trenger det. Jeg syns det er kjempe vanskelig å sette meg ned i rullestolen, og det er langt over dørkarmen når jeg vet den må være med. Det er også flere ganger jeg ikke vil ha den med, fordi jeg ikke vil sitte i den. Men hvem straffer det seg for? jo meg.

Barna trenger en mamma som  har en kropp som fungerer. Barna trenger en mamma som tar tar hensyn til helsa. Jeg trenger også å fungere. Jeg trenger å klare å gjøre alle de tingene jeg skal  ha gjort iløpet av en dag. Jeg trenger å være i stand til å leke og være der 100% for barna. Men uansett hvor mye jeg ønsker at ting skal være fint, så har jeg så utrolig mange ting jeg må venne meg til. Så utrolig mange ting jeg må godta, og så utrolig mye å ta hensyn til. Og uansett om jeg vil eller ikke så tar det tid. Det er ikke gjort over natten. Jeg må lære meg og godta meg selv for den jeg er og de tilpassninge jeg trenger, for uten dem kan jeg risikere å bare bli enda dårligere.

Jeg syns det står stor respekt av rullestol brukere. Jeg syns det er helt utrolig og se hvordan rullestolbrukere har lært seg å godta at ting er sånn. Jeg kunne ønske det var lett og vende seg til, og at det bare var og sette seg ned i den, men det kan jeg skrive under på at det ikke er, og jeg har en lang vei igjen å gå. Men jeg vil bare si at det er så utrolig stor respekt til mennesker i rullestol. Det er ikke alltid like lett og det er kanskje lett å glemme dem litt, men hvis man teker litt over det så er det egentlig ganske utrolig hva de faktisk har klart og vende seg til, og hvor selvstendig de fleste er til tross for sine utfordringer.

 

Liker