Jeg har CP

Hei alle sammen. Når jeg gikk på barneskolen, la mange merke til at jeg ikke gikk helt som alle andre. Fordi den ene høyre foten min pekte litt innover når jeg gikk, og at jeg ikke klarte alt i gymmen fordi jeg fort fikk vondt i foten og fordi den enne foten min ikke var like sterk. At den ene foten var litt svakere enn den andre gjorde det vanskeligere for meg å sparke fotball, og løpe langt, og hoppe og sprette rundt. Jeg klarte kanskje ikke å sparke ballen så langt som alle andre, og kunne kanskje ikke løpe og hoppe så mye som alle andre. Men jeg pressa meg alltid litt for mye for å passe inn sammen med alle andre.

Jeg har Cerebral Parese, mest kjent for ordet CP. Det en musikkelforstyrrelse som har kommer med en engangsskade på hjernen, under fødsel eller rett etter fødsel. Det er ikke noe du bare kan få, det er noe du er medfødt eller fikk mens du var nyfødt. Og kommer ofte av folk som er født fortidlig. Jeg ble selv født 3 månder fortidlig, så det kan ha noe med det å gjøre at jeg har det. Det finnes forskjellige grader av CP alt fra 1-7. Jeg har grad 1. Det vil si at det er ikke så lett og se på meg at jeg har det. Møter du meg på gaten eller på skolen ser du nok ikke at jeg har det.

Men noen merker det kanskje litt på hvordan jeg går. Eller man gjorde ihvertfall før, vi har prøvd å trene det litt opp. Den enne foten min går peker litt innover når jeg går. Sånn folk kanskje kan merke at jeg har CP er i gymmen. Da må jeg kanskje ha litt tilrettelegging, og noen ting må jeg kanskje slutte litt tidligere med enn andre fordi føttene mine ikke klarer lenger.

Jeg er mest rammet på den høyre siden av kroppen, og mest i føttene. Den enne foten min er litt kortere en den andre og bruker derfor oppbygg på skolene min. Senene i høyre foten min er veldig stramme, og det gjør at det fort blir vondt og løpe langt, gå i lange strekninger, hoppe og sprette. Men jeg fungere som alle andre. Jeg er ikke noe anneledes enn alle andre fordi jeg har grad 1 av CP. Jeg kan gjøre alt som alle andre kan gjøre (kanskje med noen tilpassninger). Og jeg er lik alle andre. Det går ikke utover meg som person, men musklene mine.

Jeg trenger litt behandlig for at jeg skal klare og ha samme gym som alle andre. Jeg må tøye hver dag for å holde senene der de er og ikke la de bli strammere, og kanskje tøyes de litt ut også. Jeg har også tatt botox i beina, for å få de litt mykere, og jeg har gått med gips på beina i 1 måned i strekk. Jeg klarer fint å gå og være en normal ungdom. Grad 1 av CP trenger ikke folk og legge merke til engang. Hadde jeg ikke vist skolen en lege erklæring på at jeg har det ville de mest sannsynnelig ikke gitt meg noe tilrettelegging, fordi det ikke syner på meg.

Men kjenner jeg blir litt såra når folk rundt meg spørr hvorfor jeg måtte gi meg så tidlig? og hvorfor klarer du ikke mer er du latt? Hvorfor får du vondt heletiden, skulker du eller? For jeg kan faktisk ikke noe for det. Jeg er født sånn og kommer alltid til å være sånn. Jeg gjør mitt beste, men kan ikke pusse meg selv noe mer enn det.

Ja, jeg har CP, men er ikke noe anneledes enn dere forde.

-EmilieAuli-

Liker