Kaos i rommet, Kaos i hode

Ett av mine psykiske problemer er at det kan bli mye "kaos" i hode som jeg pleier å kalle det. Det vil si at det er mye tanker og stemmer som jeg sliter med å plassere. Det kan være et kaos av følelser, tanker, stemmer eller annet. Disse periodene er til tider vanskelig å takle. Men at jeg har "kaos" i hode er den beskrivelsen jeg pleier å bruke til folk rundt meg. Når det er sånn kaos i hode er det vanskelig for meg og vite hva som er hva. Det er for mange følelser som jeg ikke klarer å takle, det er for mange tanker på en gang som gjør at jeg ikke egentlig klarer å finne ut hva slags tanker som er hva. Det er veldig forskjellig.


Jeg kan merke godt vist jeg har masse ting jeg skal gjøre å må stresse rundt for å rekke alt kan det være vanskelig for meg unngå sånne "kaos" perioder. Hvis det er masse rot rundt meg, er dette også ting som kan trigge koset i hode mitt mye. Så for meg er det viktig å ha orden. Selvfølgelig det er ikke strøkent her til en være tide. Det kan være rotete, og det kan være ryddig. Men jeg har det mye bedre psykisk om det ser onkelig rundt meg, og det kan være små helt enkle ting som at det er en ren duk på bordet, men litt koselig pynt rundt. Eller at jeg bytter ut gardinene mine av og til. Det er mange forskjellige ting som spiller inn. Det må selvfølgelig være ryddig i leiligheten skal disse tingene være til hjelp. Men små ting hjelper også.

Si nå for eksempel. Det går mot sommer tider og jeg kan begynne og ordne ute. Bare det å ha et koselig inngangsparti å møte kan gjøre noe med humøret. Jeg har en blomsterkasse utenfor inngangen min som jeg lagde i fjor. Den er nå full av døde planter noe som ikke er veldig koselig å møte når jeg for eksempel skal ut og hente posten. Men nå som varmen begynner å komme kan jeg gjøre noe med akkurat det. Jeg kan plante nye blomster i kassen slik at det ser litt koseligere utenfor der. Det er en lite ting men den kan likevel hjelpe mye.

Jeg merker stor forskjell på det psykiske hvis det er mye rot rundt meg, enn om det er koselig og ryddig rundt meg. For når ting er ryddig og koselig rundt meg kan jeg slappe av og vite at ting er i orden. Eller har jeg fullt program, og føler alt går i et, så blir ting enda mer uoverkommelig og jeg har masse rundt meg. Så det å ha det fint og ryddig rundt meg føler jeg er ganske viktig for meg i hverdagen. Og jeg tror absolutt dette kan være sånn for mange uten psykisk problemer også.

Liker