"Mamma, er du frisk?"

Det vanskeligste spørsmålet jeg får av barna hver gang jeg møter dem eller snakker med dem er: "Mamma er du frisk?". Det å se hvor mye barna ønsker at mamma skal være frisk. Det å vite hva jeg skal svare for at dem skal forstå. Det å ikke si de feil tingene osv. Det er ikke lett og forklarer ei jente på 4 og en på snart 3, at mamma ikke er frisk, men samtidig er det viktig for barna å få en forklaring. 

Barna er jo veldig opptatt av hvordan det går med mamma, og om de snart kan sove over hos mamma, den har jeg forståelse for. Det er jo også et ønske jeg selv har, selv om ting ikke kan være sånn akkurat nå. Hva sier du til et barn når de spør om du er frisk. Det er et spørsmål som rører rundt i hode mitt hverdag. Skal jeg si ja, mamma er frisk? Da vil jeg få spørsmålet om dem kan komme hjem, samtidig er jo ikke det tilfellet. Skal jeg si mamma er sliten eller hva sier man for at barna skal forstå på en enkel måte?

En ting jeg har tenkt litt på, for i barnehagen lærer barna om røde og grønne tanker. Røde tanker er sinte, slemme, og vonde tanker, mens Grønne tanker er snille, positive og gode tanker. Det er en veldig fin måte og forklare barna hva som er. Da kan jeg for eksempel si at mamma av og til får mange røde tanker, men at mamma også har mange grønne tanker. 

Av og til må jeg også bare endre tema, og få dem over på andre tanker. Og det å snakke om håret dem, eller det å spørre om dem har lært seg noen nye sanger i barnehagen er alltid en slager. Det er jo alltid super stas, og vise mamma alle de nye sangene de har lært i barnehagen. Eller fortelle om alle de morsomme tingene dem gjør i barnehagen som dem ønsker og dele med meg. Så det å avlede kan funke av og til deg også, men samtidig så kan jeg ikke gjøre det hver gang. For jeg tror og mener det er viktig for barna og få et svar, man trenger ikke å legge ut hele historien, men bare svare helt enkelt at mamma begynner å bli bedre. Eller mamma får noen ganger røde tenker. Selv om dem spør trenger dem ikke en full forklaring. Men bare noe helt enkelt som dem kan forstå. Og som kanskje gjør det lettere å for dem å forstå litt hvorfor situasjonen er som den er. Da får de ihvertfall et svar.

Liker