Psykisk helse når Norge står stille!

Hei alle sammen! Egentlig hadde jeg bestemt meg for og ikke skrive om koronaviruset på bloggen. Jeg hadde egentlig valgt å la dette være utenfor bloggen da vi hører på dette i alle sosiale medier, men dette valgte jeg og endre da disse tider kan påvirker rus og psykiatri. Jeg har valg og heller skrive et innlegg om hvordan det er for psykisk syke i disse tider og hvordan dette påvirker helsen våre. Jeg har snakket med forskjellig innstanser og hørt litt hvordan dem opplever dette for å skapet et innlegg ikke bare ut ifra mine erfaringer.

Hvis vi går inn på akutt psykiatrien for eksempel, så er dette en helt spesiell situasjon. De har mange rettningslinjer dem MÅ følge som igjen gjør det mer krevende å få inn pasienter. Men jeg ble selvfølgelig nysgjerrig på om det er mer eller mindre pågang på akutt psykiatrien nå enn til vanlig. Så dette fant jeg ut at jeg måtte finne mer ut av. Norge og hele verden er jo rammet av noe helt spesielt, og det er klart at dette påvirker landet og verden. Men hvis vi ser inn på en akutt psykiatrisk post, kan dette fort be på utfordringer. Som i alle andre helse sektorer så er det mange som må være borte fra jobben grunnet smitte eller karantene. Si det kommer inn en smittebærer inn på akutt psykiatrien gjør dette at dem må bruke dobbelt så mange personalet på en pasient enn dem vanligvis må. Dette for å unngå at andre pasienter skal bli smittet. Det i seg selv fører jo til at dem må være enda flere på jobb for at ting skal gå rundt, noe som kan bli et problem i når personalet allerede er svekket. De kan jo heller ikke sette inn personal som er i risikogruppen inn til en smittet eller en som kan være smittet. For å unngå at risikogruppen skal slippe og få smitten. Det er jo heller ingen hemmelighet at mange helsesektorer har manko på verneutstyr, og det gjelder også psykiatrien. Når det kommer inn en smittet eller mulig smittet må verneutstyr brukes for at personalet ikke skal dra med seg smitte inn til andre pasienter igjen. Det er derfor viktig at psykiatrien også har bra med verneutstyr i disse tider. En akuttpost kan ikke legges ned i disse tider. Det er en helsesektor som alltid må være oppe å gå for at psykisk syke kan få den hjelpen dem trenger det.

Når vi går mer inn på pågangen på Akutt psykiatrien kan man se at Norge er i en krise, og at dette gjør folk mer preget i positiv forstand. Det er mye mindre pågang i akutt psykiatrien så langt. Det er mer rolig på avdelinger å mindre innlagte. Om dette bare er tilfeldig eller om dette har med situasjonen Norge er i kan jeg ikke svare på, men det kan jo tyde på at folk er mer forsiktig pga fare for smitte. Eller at folk tenker seg om mer enn en gang. Men samtidig er vi i en situasjon jeg helt klart merker at er mye mer utfordrende for psyken min. Jeg sitter i karantene å må holde meg innen for husets 4 vegger, og alt av aktiviteter jeg vanligvis driver med er satt på vent. Jeg kan ikke ha besøk i boligen jeg bor i grunnet fare for smitte for eksempel. Det er mange ting jeg ikke kan gjøre fordi faren for smitte kan være der. Og det er jo helt klart at den psykiske delen av meg merker dette. Det å ikke kunne finne på sosiale ting, det å ikke kunne gå ut gjør jo at tanker får mer fri tilgang til å komme, og det er vanskeligere å holde dem i sjakk. For min del har det vært en krevende tid, men om dette her med verdens situasjon å gjøre eller bare at jeg har hatt en tøff tid kan jeg ikke gi noe svar på. Men uannsett er det viktigere enn noen gang at vi snakker, står sammen og hjelper hverandre når det trengs! Norge står stille men vi kan fortsatt snakke og hjelpe hverandre. Og det er nå det kanskje er det viktigste av alt! Det er nå det er viktig å bruke stemmen sin!!

Liker